Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 1667



Η δράση του Κιοπρουλή αρχίζει ουσιαστικά το ΠΑΣΧΑ  άνοιξη του 1667, όταν έφτασαν από την Πελοπόννησο 64 πολεμικές γαλέρες με 40.000 Τούρκους πολεμιστές. Από την εποχή αυτή ο Χάνδακας βρίσκεται στην επιθανάτια αγωνία του με τους καθημερινούς ανελέητους βομβαρδισμούς που καταστρέφουν τα πάντα και ενσπείρουν τον πανικό στους πολιορκημένους. 

Ο Μαρίνος Τζάνε Μπουνιαλής μας δίνει την εικόνα της φρίκης, με τους ακόλουθους χαρακτηριστικούς στίχους:




Βροχή τσὶ πέτρες ρίχνει μου, τσὶ μπάλες σαν χαλάζι
ἀστροπελέκι λουμπαρδιὲς καὶ να μηδὲν σκολάζη.
Αφάνισέ μου τσ' έκκλησιές, τσὶ πύργους εἶχε ρίξει,
ώσάν σιφούνι έτρεχε να μὲ καταρουφήξη.
Άνθρωπος δὲν ἐπήγαινε στὸ σπίτι να κοιμάται
οὐδὲ ποθὲς να προπατῆ καὶ νὰ μηδὲν φοβάται.
Όλη θλιμμένη βρίσκομαι, γιατί 'μαι στολισμένη
κορμιά νεκρά χριστιανῶ καὶ κατάματωμένη'
κορμιά ἐθώριες ξαπλωτὰ κομμάτια καμωμένα,
κεφάλια, χέρια καὶ μερὰ κι ήτονε χωρισμένα...


Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος


Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΓΓΛΩΝ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ

Οι Ενετοί στις αρχές του 1600 χειρίζονταν την επιθετική Οθωμανική αυτοκρατορία με μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκαλέσουν[1]. Η στρατηγική θέση της Κρήτης με το ισχυρότερο φρούριο της μεσογείου της εποχής, τα πολλά λιμάνια και τα εύφορα εδάφη, ήταν ένα πολύ δελεαστικό έπαθλο. Η Κρήτη βρισκόταν σε έναν κλοιό από ισλαμικές κτήσεις για αιώνες και μόνο η θάλασσα την κρατούσε ακόμα ασφαλή. Ο τριακονταετής πόλεμος στο εσωτερικό της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η ανακάλυψη της Αμερικής και των νέων εμπορικών δρόμων, είχε αποδυναμώσει οικονομικά την άλλοτε θαλασσοκράτειρα Γαληνότατη, γι’ αυτό και δεν κατάφερε ποτέ κατά την διάρκεια του πολέμου να αποκόψει τον ανεφοδιασμό στα στενά των Δαρδανελίων, καθώς δεν είχαν ποτέ αρκετά πλοία. 

Είναι γνωστό σήμερα ότι η Βρετανία έπαιξε το ρόλο της υπέρ των Οθωμανών μεταφέροντας στρατιώτες στην Κρήτη όταν ο οθωμανικός στόλος αδυνατούσε καθώς η Βενετία αν και αποδυναμωμένη, ήταν ακόμα μεγάλος αντίπαλος στο θαλάσσιο εμπόριο. Mε αυτόν τον τρόπο η Βρετανία ακύρωσε τον θρησκευτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα που ήθελε να δώσει ο Πάπας σε αυτόν τον πόλεμο.Το ιδιο εκαναν και οι Ολλανδοι...που επαιξαν  διπλο ρολο
και πολεμησαν απο την μια, αλλα πο την αλλη μεταφεραν τουρκικο πεζικο και εφοδια.



Ενετικά και Ολλανδικά πλοία κατά των Οθωμανών στην μάχη της Φώκαιας (12 Μαΐου 1649), του Άμπραχαμ Μπέερστρατενμ, 1656.



ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΑ ΠΛΟΙΑ  19 ΑΙΩΝΑ