Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΙΟΥΝΙΟΣ -ΙΟΥΛΙΟΣ 1648 ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟ

ΙΟΥΝΙΟΣ -ΙΟΥΛΙΟΣ 1648 ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟ


ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1648  ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ  ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟ , ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ

ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗΣ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 1648  ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΤΑΙ Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ 
ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟ  , ΤΟ ΡΙΒΕΛΙΝΟ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΚΑΙ ΠΛΕΥΡΟ (FIANCO).........OI TOYRKOI ANEBAINOYN ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ....



(ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟ , ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΒΗΘΛΕΕΜ απο εμένα)














η κορτινα του μαρτινεγκο


το ριβελλινο






ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟ


Ο προμαχώνας Μαρτινέγκο βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του οχυρού περιβόλου. Πήρε το όνομά του από τον Gabriele Tadini Martinengo.
Ο προμαχώνας έχει συμμετρική διάταξη, με ίσες τις πλευρές των μετώπων του, δυο ημικυκλικά τμήματα και δυο χαμηλές πλατείες. Σύμφωνα με τη σχεδίαση του Giulio Savorgnan, τόσο προς την ανατολική όσο και προς τη δυτική χαμηλή πλατεία οδηγούσε θολοσκεπής στρατιωτική πύλη. Όταν όμως κατά την τελευταία δεκαετία του 16ου αι., αυξήθηκε με νέες επιχωματώσεις η επιφάνεια του "λαιμού" του προμαχώνα, ώστε να κατασκευαστεί επάνω σ' αυτόν ο τεράστιος επιπρομαχώνας Μαρτινέγκο, προέκυψε η ανάγκη να επιμηκυνθούν ανάλογα οι υπόγειες θολοσκεπείς διαβάσεις των πυλών. Φαίνεται ότι το έργο ήταν πολύ μεγάλο σε μια χρονική στιγμή που τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τους Βενετούς. Έτσι επιμηκύνθηκε μόνο η μια πύλη, αυτή που οδηγούσε στην ανατολική χαμηλή πλατεία. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύνδεση της δυτικής χαμηλής πλατείας με το ισόπεδο του προμαχώνα, κατασκευάστηκε στη δυτική πλευρά της ένα κεκλιμένο επίπεδο. Η αντίστοιχη πύλη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και από τότε χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος.



ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΙΗΣΟΥ

Ο προμαχώνας Ιησού πήρε το όνομά του από τη μικρή εκκλησία του Ιησού Χριστού που βρισκόταν κοντά, προς την εξωτερική πλευρά του προμαχώνα. Προέκυψε όπως και ο προμαχώνας Βηθλεέμ, από τη μετασκευή δύο μικρότερων σε διαστάσεις οχυρωματικών έργων που υπήρχαν σε προηγούμενη φάση της οχύρωσης.
Έχει δυο ημικυκλικά τμήματα και δυο χαμηλές πλατείες με κανονιοθυρίδες. Από το εσωτερικό της πόλης προς τις χαμηλές πλατείες οδηγούσαν δυο θολοσκεπείς στρατιωτικές πύλες, οι οποίες ανοίγονταν μέσα στις επιχωματώσεις. Στο ισόπεδο του προμαχώνα, στα σημεία που αυτός ενώνεται με τα ευθύγραμμα τμήματα, κατασκευάστηκαν δυο επιπρομαχώνες.
Σήμερα ο χώρος της τάφρου που είναι δίπλα στον προμαχώνα Ιησού έχει διαμορφωθεί στο κηποθέτρο "Ν. Καζαντζάκης". Ο χώρος που βρισκόταν οι κανονιοθυρίδες της δυτικής χαμηλής πλατείας είναι διαμορφωμένος σε μικρό θέατρο στο οποίο δόθηκε το όνομα "Μ. Χατζιδάκης".


ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΒΗΘΛΕΕΜ

Ο προμαχώνας Βηθλεέμ πήρε το όνομά του από τη μικρή εκκλησία της Παναγίας της Βηθλεέμ που βρισκόταν κοντά.
Έχει την τυπική διαμόρφωση και των άλλων προμαχώνων του Χάνδακα: δύο ημικυκλικά τμήματα, δύο χαμηλές πλατείες στις οποίες οδηγούν δυο θολοσκεπείς στρατιωτικές πύλες. Η όψη της βόρειας πύλης προς την πόλη έχει αξιόλογη διαμόρφωση. Στις χαμηλές πλατείες υπάρχουν χτιστές κανονιοθυρίδες και στοές εξόδου προς την τάφρο.
Στο νότιο ημικυκλικό τμήμα έχει εντοιχιστεί ανάγλυφη πλάκα με το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, τα διάσημα των αξιωματούχων και τη χρονολογία 1575.
Κοντά στον προμαχώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αι. σωζόταν μια πυριτιδαποθήκη που χρησίμευε για την αποθήκευση της πυρίτιδας. Είχε ορθογώνιο σχήμα με θολωτή επικάλυψη και η εξωτερική της επιφάνεια ήταν πυραμοειδής. Το πάχος της ήταν από 1,74 ως 2,10 μ. ώστε να αντέχει αποτελεσματικά στην κρουστική δύναμη των εχθρικών βλημάτων. Η μορφή της θύμιζε μικρό πύργο.
Σήμερα οι στρατιωτικές πύλες που οδηγούν στις κανονιοθυρίδες των χαμηλών πλατειών του προμαχώνα έχουν αναπαλαιωθεί. Στο ισόπεδο του προμαχώνα έχει διαμορφωθεί χώρος πρασίνου και περιπάτου με πολύ ωραία θέα. Στην τάφρο κάτω από τον προμαχώνα έχουν διαμορφωθεί παιδικές χαρές και χώροι πράσινου.




(κειμενο  απο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2000 )