Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1669 ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟΝ ΧΑΝΔΑΚΑ

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1669 
ΜΕΓΑΛΕΣ
ΜΑΧΕΣ ΣΤΟΝ ΧΑΝΔΑΚΑ



γαλλικός στρατός


 ο Γάλλος συνταγματάρχης Μπορντώ επικεφαλής Γαλλικής αποστολής αναγείρει μέσα στον χώρο του κήπου του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου επιτύμβια στήλη σε ανάμνηση - τιμή της θυσίας του Γάλλου ναύαρχου Δούκα Μποφώρ και των 500 Γάλλων στρατιωτών και 245 αξιωματικών που έχασαν την ζωή τους αυτή την μέρα στην υπεράσπιση του Χάνδακα !!!


Μετά την άφιξη τους ο ναύαρχος Δούκας του Μποφώρ μαζί με τον Δούκα του Νavaille αφού εκπόνησαν ένα σχέδιο έκαναν νέα επίθεση κατά των Τούρκων. Το καταφέρνουν και καταδιώκουν τους Τούρκους μέχρι την Χρυσοπηγή ανατρέποντας στην πορεία τους όλες τις τουρκικές θέσεις .Πάλι όμως μέσα στο κλίμα του φόβου και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ο Χάνδακας έχει κουραστεί να μάχεται και ετοιμάζεται να πέσει συμβαίνει η έκρηξη πιθανώς μιας πυριτιδαποθήκης. Το αποτέλεσμά ήταν να σκοτωθούν πολλοί Γάλλοι, για δεύτερη φορά να προκληθεί πανικός και να στραφούν άτακτα σε φυγή. Τα μεγάλα και δυνατά τείχη του Χάνδακα ήταν για τα φανταράκια της εποχής η μόνη ελπίδα σωτηρίας. Αυτοί οι στρατιώτες είχαν σταλεί ως εκστρατευτικό σώμα στον Χάνδακα με το επιχείρημα πως πάνε να σώσουνε την χριστιανοσύνη. Έτσι μπορούσαν να κερδίσουνε πολλά από τον επάγγελμα του μισθοφόρου- που ήταν μαζί με την πειρατεία τα μόνα κερδοφόρα της εποχής για ένα Γάλλο βιλάνο και όχι μόνο-.

Οι Τούρκοι βλέποντας τους Γάλλους να οπισθοχωρούν αναθάρρησαν. Κυνήγησαν λοιπόν το εκστρατευτικό σώμα του Μποφώρ και του Νavaille και τους εξόντωσαν σχεδόν όλους. Σ εκείνο το μακελειό έχασαν την ζωή τους 500 στρατιώτες και 245 αξιωματικοί. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο Δούκας του Μποφώρ του οποίου η σορός δεν βρέθηκε ποτέ.
Ο Δούκας του Μποφώρ αναδείχτηκε σε θρύλο, ήταν ο εγγονός του «καλού Βασιλιά» «bon Roi» όπως ακόμη και σήμερα έχει μείνει στην μνήμη των Γάλλων και επίσης ήταν ένας άνθρωπος που πολέμησε για τα δίκαια του λαού.- 
(κείμενο ιστορικού Ζαχαρία Αλετρά) —













ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ


 Το εξωτερικό οχυρό του Αγίου Δημητρίου (Καπετανάκειο)
Φωτ. G. Gerola 1900-1905






Εξωτερική οχύρωση ανατολικά της πόλης
Φωτ. G. Gerola 1900-1905




Οι Άγγλοι επάνω στο δυτικό τμήμα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου.



Εξωτερική οχύρωση ανατολικά της πόλης
Φωτ. G. Gerola 1900-1905




Οι μίνες της οδού Πυράνθου...έτσι ήταν όταν μπήκαμε πριν κτιστεί το σχολείο στο οικόπεδο εκείνο.
Μίνες ήταν οι στοές που έσκαβαν σε περίοδο πολιορκίας οι επιτιθέμενοι, προσπαθώντας να βάλουν εκρηκτικά κάτω από τα τείχη των αμυνόμενων. Κι αυτοί όμως συνήθως έσκαβαν αντίθετες στοές, προσπαθώντας να προλάβουν την καταστροφή.
Λαγούμια σκαμμένα μέσα στο αργιλώδες υπέδαφος εξωτερικά των τειχών και ιδιαί... Δείτε περισσότερα





        Η μονή των Φραγκισκανών μοναχών βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μετά την άλωση του Χάνδακα το 1669 μετατράπηκε σε τζαμί. Από τη μονή σώζεται η κύρια πύλη του ναού, που διακοσμεί σήμερα την είσοδο των Δικαστηρίων, 1900 - 1905 (Τζ. Τζερόλα, Ηράκλειο, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη