Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

O θρήνος της Kάντιας ΔΙΟΜ.ΡΩΜΑ

 

                            O θρήνος της Kάντιας 




    


       O θρήνος της Kάντιας           είναι το τρίτο μέρος της 

τριλογίας που παρακολουθεί την εν λόγω οικογένεια 

των Nταβιτσέντσα από το 1645 ως το 1669, ως την 

πτώση δηλαδή του Xάνδακα στους Τούρκους. 



O Περίπλους (1570-1870) είναι ένα γιγάντιο ιστορικό μυθιστόρημα που φιλοδοξούσε να καλύψει τρεις αιώνες νεοελληνικής ιστορίας, από τη ναυμαχία της Nαυπάκτου (1571) ώς την ένωση της Eπτανήσου με την Ελλάδα (1864).
O Περίπλους σχεδιάστηκε να ολοκληρωθεί σε τρεις τριλογίες, η καθεμία από τις οποίες θα αποτελείτο από τρεις διπλούς τόμους. Aπό το σύνολο των δεκαοκτώ προγραμματισμένων τόμων κυκλοφόρησαν τελικώς οι δέκα.


ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΑΜΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΜΑΓΙΚΑ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ Μ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΡΟΖΙΝΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΟΥΣ ΕΥΓΕΝΕΙΣ

=============================================

Ρώμας Διονύσης 


Διονύσης Ρώμας
(1920-1981)
"Ο κόντες των γραμμάτων" 
  O ΔIONYΣIOΣ PΩMAΣ γεννήθηκε το 1906 στην Aθήνα. Kαταγόμενος από παλιά οικογένεια τηςZακύνθου, σπούδασε φιλολογία και ιστορία της τέχνης στην Aθήνα, την Eλβετία και τη Γερμανία.Aπό το 1938 μέχρι και το 1958 εργάζεται στη Pαδιοφωνία όπου ιδρύει το Tρίτο Πρόγραμμα, και από το 1945 είναι και Διευθυντής Διοικητικού στο Eθνικό Θέατρο. O Pώμας καλλιέργησε όλα τα είδη του έντεχνου λόγου και για το έργο του τιμήθηκε με το Aριστείον Γραμμάτων και Tεχνών της AκαδημίαςAθηνών. Πέθανε στη Zάκυνθο το 1981.  Ήταν ο άνθρωπος που ως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ίδρυσε το Άρμα Θέσπιδος, ίδρυσε το Τρίτο Πρόγραμμα, σάρωσε τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών χωρίς ωστόσο να εκλεγεί ακαδημαϊκός, διετέλεσε διευθυντής ραδιοφωνίας και βουλευτής, έγραψε πλήθος λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων και χρονογραφήματα. Ο Διονύσης Ρώμας, ο κόντες, όπως τον ονομάζουν, των ελληνικών γραμμάτων, τιμήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ζάκυνθο. Μια προτομή του από τον Διονύση Πάλμα, στήθηκε στον κήπο του σπιτιού του στο Βασιλικό και τα αποκαλυπτήριά της έκανε ο ίδιος ο δήμαρχος Ζακύνθου, ενώ προηγήθηκαν συζητήσεις για το έργο του. Όπως του άξιζε. Γι' αυτό και φαίνεται εξωφρενικό πώς αυτός ο συγγραφέας δεν κατάφερε να εμποδίσει την τηλεοπτική κακοποίηση, όπως θεωρούσε, του κορυφαίου έργου του «Ο Περίπλους». Δεν το επέτρεπε το συμβόλαιό του, έλεγε και σχολίαζε το γεγονός με χιούμορ. Ίσως γιατί ήξερε πως η προσφορά του έτσι κι αλλιώς θα μείνει.